A TANUSÍTVÁNY ELKÉSZÍTÉSÉHEZ FORDULJANAK HOZZÁNK BIZALOMMAL! GYORS, PONTOS ÜGYINTÉZÉS KEDVEZŐ ÁRON!

Európában az összes elfogyasztott energia 40 százalékát az épületekben használjuk fel, ezért foglalkozik kiemelten az Európai Unió is a lakások, közintézmények energiahatékonyságával. Az energetikai tanúsítás bevezetése minden tagország számára kötelező.

A szabályozás célja, hogy hosszabb távon csökkenjen az épületek energiafogyasztása, amihez a tanúsítvány, mint hiteles információhordozó, az egyik legjobb ösztönző eszköz.

2008. június végén, Magyarországon is megjelent az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. kormányrendelet. A rendelet szabályozza, hogy milyen esetekben, kinek és milyen feltételekkel kell a tanúsítványt elkészíttetni, ki készítheti el és mennyibe kerül a tanúsítás. 2009. január 1-től az új építésű ingatlanok használatba vételéhez illetve bérbe adásához kötelező az energiatanúsítvány. Használt ingatlanok esetében 2012. január elsejétől kell tanúsítványt készíttetni eladáskor illetve bérbeadáskor. A szabályozás célja, hogy hosszú távon javuljon az épületek energiahatékonysága (ezáltal a rezsi csökken).

A tanúsítvány leginkább arról tájékoztat, hogy az adott épület műszaki állapota (szigetelése, fűtési rendszere, hő veszteségei) alapján mekkora lesz az éves várható energiafogyasztása. Ha a lakásunk üzemeltetéséhez, azaz a fűtéshez, hűtéshez, vízmelegítéshez több energiára van szükség, mint amit az aktuális műszaki követelmények előírnak, akkor „C" kategória alá kerül az ingatlanunk, ha kevesebbre, akkor jobb „A+", „A" vagy „B" kategóriát kaphat.

A tanúsítvány talán legfontosabb része a tanúsító szakember javaslata, amelyben az energiatudatos használatra ad tanácsot és egyben rámutat a lakás hő technikai, illetve épületgépészeti hiányosságaira, problémáira.

Tanúsítást a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett tanúsítók végezhetnek. A tanúsítvány kiállításához a szakembernek helyszíni szemlét kell tartania, hogy felvegye azokat az adatokat, amelyek alapján elvégzi majd a besorolást. Felméri például, hogy miből épült a ház, milyen az alaprajza, milyen vastagok a falak, hőszigeteltek-e, milyen az ajtók, ablakok állapota, milyen típusú és korú a fűtési rendszer stb. Mindezt természetesen roncsolás mentesen kell elvégezni, tehát nem kell a falak megbontására vagy a kazán szétszerelésére számítanunk. A helyszíni adatfelvétel és egy előre meghatározott számítási módszertan alapján állapítják meg az épület energetikai besorolását. A számítást általában szoftverek segítik, így néhány napon belül kézhez is kaphatjuk otthonunk lakcímkéjét.

Gyakorlati kérdések

A leggyakoribb esetek, amikor szükséges az energiatanúsítvány elkészítésére:

Milyen minősítési osztályok vannak?

Az energetikai minőséget minden esetben a vizsgált épület összesített energetikai mutatójának és a geometriai méreteivel valamint a rendeltetésével azonos, a minimumkövetelményeknek éppen megfelelő, viszonyítási alapként szolgáló épület, összesített energetikai mutatójának százalékban kifejezett arányával kell jellemezni.

Energia tanúsítvány

Nézzünk három példát:

A+: Ez a betűjel jellemzi az energetikailag legjobb épületeket. Ezek fogyasztják a legkevesebb energiát. Ide tartoznak a passzívházak is, de a kategóriába bőven beleférnek a passzívháznál rosszabb mutatókkal rendelkező épületek is.

C: A jelenleg érvényes szabványok szerint ennél rosszabb kategóriájú épületre nem kapható építési engedély. Ez az a minimum, amit minden építkezőnek teljesítenie kell. Ezt tekinti a rendelet alapnak (100%-nak), ehhez viszonyítja a többi osztály mutatóit. Pl. egy "A" kategóriás épület összesített energetikai mutatószáma 56-75%-a a "C" energiaosztályú épületének.

F: Átlagos magyar épület.

Meddig érvényes a tanúsítvány?

A tanúsítvány 10 évig érvényes.

A tanúsítás folyamata:

Mért érdemes tanúsítványt készíttetni?

Az energetikai tanúsítványból megtudhatja, hogy milyen energia költségekre számíthat, illetve a szakember javaslata alapján kiderül, milyen energetikai korszerűsítésben célszerű gondolkodni. Ha eladóként készítteti a tanúsítványt, akkor kiderül, hogy érdemes-e az eladás előtt korszerűsítést végrehajtani, azzal a céllal, hogy a lakás árát növeljük. A hirdetésben megadott magasabb energetikai besorolás növeli az eladhatóságot. A szakember által készített korrekt energetikai szakvélemény növeli a bizalmat.

A vevő érdeke, hogy kérje a tanúsítványt, mert így információt kap, a várható energiaköltségekről. Több ingatlan közti választásnál ez segítheti a döntést. Egy épületen belül akár több kategória különbség is lehet, a védett közbenső lakás és a saroklakás energetikai besorolása között. Ez természetesen hasonlóan tükröződik az energiaszámlákban is. Fontos ezért tudni, hogy a tanúsítvány elkészíthető a teljes épületre, de készíthető lakásonként is.

Hívjon, adja meg nevét, telefonszámát, a vizsgálandó ingatlant és visszahívjuk. Forduljanak hozzánk bizalommal.

Kurinszki Mónika: 70/653-0259